Chleby

Chleb pełnoziarnisty żytnio-wielozbożowy na zakwasie

Składniki na 3 małe lub 2 większe keksówki: 1 kg mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000, 3 szklanki różnych mąk najlepiej pełnoziarnistych np. 1 szklanka mąki owsianej, 1 szklanka mąki orkiszowej i 1 szklanka mąki jaglanej , 1 szklanka otrąb (różne), 1 szklanka pestek słonecznika, 1 szklanka płatków (owsiane, jęczmienne), 1 szklanka siemienia lnianego, 2 łyżki soli (płaskie), ok. 7 szklanek wody, zakwas ok. 200 ml. Przygotowanie: wymieszać suche składniki, dodać wodę i zakwas. Ostatnie 2 szklanki wody dodawać powoli, w zależności od konsystencji. Odłożyć część rozczynu jako zakwas na następny raz. Resztę ciasta włożyć do wysmarowanej i oprószonej keksówki, wstawić do piekarnika nagrzanego wcześniej … Więcej