Pasztety

Pasztet warzywny

Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 szklankę zmielonego słonecznika, 3 spore marchewki, 1 spora pietruszka, duży por (biała część), 3 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, przyprawy i zioła: lubczyk pół łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, sos sojowy 2 łyżki, sól i pieprz. Przygotowanie: na dużej patelni udusić pora pokrojongo w krążki, dodać startą marchewkę i pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Poddusić aż warzywa będą dość miękkie, ale ciągle w całości. Wystudzić warzywa, dodać do miski z kaszą i słonecznikiem. Wszystko zbendować za pomocą ręcznego blendera. Przełożyć całość do keksówki. Piec w 200 C ok. 40 minut.

Pasztet z selera

Składniki: 1 kg selera (korzeń), 1 por (biała cześć), 1 szklanka uprażonego słonecznika, 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 50 ml oliwy, 1 jajko, przyprawy i dodatki smakowe: czosnek 3 ząbki, sos sojowy 2-3 łyżki, imbir – kawałek ok. 2 cm, majeranek 1 łyżeczka, lubczyk niepełna łyżeczka, mielona kolendra pół łyżeczki, gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki, sól, pieprz. Przygotowanie: w rondlu na gorącym oleju poddusić krążki pora, aż będzie szklisty. Dodać starty na tarce seler, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany imbir i sos sojowy. Udusić do miękkości. W dużej misce wymieszać kaszę, zmiksowany słonecznik, uduszonego selera z dodatkami i wszystkie przyprawy. Dodać jajko. Całość wymieszać a następnie … Więcej

Pasztet z dyni

Składniki: 1,5 kg obranej dyni, 400 g (3 średnie marchewki), 2 średnie cebule, 2 łyżki oleju, 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 2 jajka, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, przyprawy: sól i pieprz, 1 łyżka curry, 2-3 szczypty imbiru, 1-2 szczypty zmielonej kolendry, Dynię zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na pół godziny. Po tym czasie odcisnąć nadmiar płynu.  Marchewki obrać i zetrzeć na tarce, cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Wymieszać wszystkie składniki. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, koncentrat i jajka. Doprawić do smaku wszystkimi przyprawami. Piec w 2 keksówkach ok. 1 godzinę w 180 C. Poczekać do wystygnięcia. Jeść na zimno lub ciepło (można podgrzać na suchej patelni).

Pasztet z ciecierzycy

Składniki: 250 g ugotowanej ciecierzycy (ok. 1,5 szklanki po ugotowaniu), można też użyć pół na pół z ugotowaną fasolą, 1 szklanka słonecznika, 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, por (biała część), 2-3 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 jaja, 2 łyżki oliwy, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawy: 1 łyżeczka curry, pół łyżeczki kuminu (kmin rzymski), 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz. Przygotowanie: pora pokroić w plasterki, marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Na oliwie zeszklić pora, dodać marchewkę, czosnek i przyprawy. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i w miarę potrzeby podlać wodą (kilka łyżek). Chwilę dusić, od czasu do czasu mieszając. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i zmielić w młynku … Więcej

Pasztet z cukinii

Składniki: 3 szklanki cukinii startej na grubej tarce, 1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej, 0,5 szkl. oleju, 3 duże cebule pokroić drobno, 20 dkg żółtego sera light zetrzeć na grubej tarce, 3 żółtka, 3 białka (ubić na pianę), sól, pieprz, papryka mielona słodka, garść zielonej pietruszki drobno pokrojonej. Przygotowanie: wszystko dobrze wymieszać, na końcu dodać pianę. Piec 1h w 180st.