Pasztet warzywny

Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 szklankę zmielonego słonecznika, 3 spore marchewki, 1 spora pietruszka, duży por (biała część), 3 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, przyprawy i zioła: lubczyk pół łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, sos sojowy 2 łyżki, sól i pieprz. Przygotowanie: na dużej patelni udusić pora pokrojongo w krążki, dodać startą marchewkę i pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Poddusić aż warzywa będą dość miękkie, ale ciągle w całości. Wystudzić warzywa, dodać do miski z kaszą i słonecznikiem. Wszystko zbendować za pomocą ręcznego blendera. Przełożyć całość do keksówki. Piec w 200 C ok. 40 minut.