Potrawy mięsne

Wołowina a’la Strogonow, kolorowa sałatka, kasza pęczak

Składniki na 2 porcje: Cebula 1/3 średniej, czosnek (2 ząbki), 1 łyżeczka oliwy, chuda wołowina 140 g, pół szkl wywaru z warzyw (może być z mrożonej włoszczyzny) ew. wody, 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, 4 pieczarki , ¼ czerwonej papryki i ¼ papryki żółtej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 4 łyżki ugotowanej kaszy pęczak, sałatka kolorowa: kawałek ogórka świeżego, 1 ogórek kiszony, pół pomidora, ¼ papryki czerwonej i ¼ papryki zielonej, kawałek czerwonej cebuli, sól, pieprz, 1 łyżeczka oliwy. Przygotowanie: Pokrojoną cebulę razem ze zmiażdżonym czosnkiem podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę mięso i smażyć … Więcej

Kurczak po meksykańsku, sałatka z pomidora i papryki

Składniki na 1 porcję: pierś 140g, 1 łyżeczka oliwy, pół cebuli czerwonej, 5 łyżek fasoli czerwonej (z puszki lub wcześniej ugotowanej), pomidory krojone z puszki, ok. 150 ml, przyprawa do dań meksykańskich (bez glutaminianu sodu, lub mieszanka papryki słodkiej chilli, kminku, cynamonu, kolendry, oregano, czosnku), sałatka z pomidora i papryki: pół dużego pomidora, pół papryki, świeże (lub suszone) liście bazylii, ocet balsamiczny, ew. sól, pieprz. Przygotowanie: Cebulkę posiekać i podsmażyć oliwie. Mięso pokroić w kostkę, obsypać przyprawą meksykańską i dodać do cebuli. Całość podsmażyć. Dodać pokrojone pomidory i (opłukaną) fasolę. Całość wymieszać i podgrzewać aż się … Więcej

Indyk z fasolką i brokułem

Składniki na 2 porcje: 300 g fileta z indyka pokrojonego w wąskie paski, 1-2 łyżki sosu sojowego (wg gustu), ok. 400 g brokuła świeżego lub mrożonego (świeży trzeba krótko obgotować) , 400 g fasolki szparagowej (mrożonej), ½ pęczka cebulki dymki, sok z 1 pomarańczy, kilka listków bazylii, łyżka oliwy z oliwek. Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażyć indyka, dodać sos sojowy, gdy mięso sie zarumieni dodać sok z pomarańczy, brokuły i fasolkę oraz posiekaną dymkę (bez szczypiorku) i dusić aż będą gotowe. Ew. doprawić sosem sojowym. Posypać bazylią i szczypiorkiem. Zjeść z kawałkami papryki.

Makaron z fasoli mung z kurczakiem, kawałki papryki

a. Makaron z fasoli mung z kurczakiem, kawałki papryki Składniki na 2 porcje: makaron 100 g, 250 g piersi z kurczaka, starty imbir ok. pół – 1 łyżeczki, 1 łyżka oliwy, 400 g mieszanki warzyw chińskich (mrożonych), sos sojowy wg gustu, przyprawa chińska (opcja). Surowa papryka – pół dużej lub 1 mała do każdej porcji. Przygotowanie: Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić na sitku i przelać wodą. Kurczaka pokroić w kotleciki, rozbić, oprószyć przyprawą chińską i solą. Na patelni grillowej podgrzać połowę oliwy, włożyć mięso i usmażyć z obu stron. Zdjąć i pokroić w paski. W rondku rozgrzać resztę oliwy, wrzucić … Więcej