Składniki na 3-4 porcje: 2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli, tuńczyk w kawałkach w oliwie (bardzo dobrze odsączyć), najlepiej ze słoika (ostatecznie może być z puszki) 200 g, 1 średnia czerwona cebula, świeży ogórek, duża czerwona papryka lub 2 nieduże, pęczek dymki ze szczypiorkiem, sos: 1 łyżka musztardy francuskiej, sok z całej cytryny, 2 łyżki oliwy, 2 posiekane ząbki czosnku, odrobina miodu, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: warzywa pokroić: czerwoną cebulę w cienkie piórka, ogórka z średniej grubości półplastry, paprykę w grubszą kostkę. Dymkę posiekać, razem ze szczypiorkiem. Przygotować sos dokładnie mieszając ze sobą wszystkie składniki. Do miski wrzucić ugotowaną fasolę, odsączonego i rozdrobnionego widelcem tuńczyka, dodać pokrojone warzywa, dobrze wymieszać z sosem.