Przepisy bezmięsne

Kotlety z fasoli

1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli, 4 łyżki uprażonych pestek słonecznika, 1 małe jajko, płatki owsiane drobne – ok. 3-4 łyżki (w zależności od konsystencji), przyprawy i zioła: czosnek, lubczyk, kolendra, majeranek, pieprz i sól. Przygotowanie: zmiksować razem na gładką fasolę, jajko, płatki, czosnek, dodać uprażone pestki i doprawić do smaku. Płatki dodawać powoli, aby konsystencja była taka jak na kotlety. Uformować i usmażyć na dobrej patelni (można bez tłuszczu lub z odrobiną oleju), albo upiec w piekarniku. Zjeść z surówką

Cieciorka w pomidorach z rukolą

¾ szklanki ugotowanej cieciorki  1 szklanka pomidorów krojonych (najlepiej ze słoika)  średnia cebula  kilka ząbków czosnku  kilka liści bazylii lub bazylia suszona mała garska rukoli  sól, ewentualnie pieprz do smaku  1 łyżeczka oliwy  Przegotowanie: Na patelni podgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, ewentualnie dodać odrobinę wody. Następnie dodać pomidory, poddusić kilka minut, przecisnąć czosnek, wrzucić bazylię i ugotowaną cieciorkę. Poddusić 2-3 minuty. Doprawić do smaku. Dodać rukolę. Zdjąć z ognia.

Kotlety z kaszy gryczanej

1 szklanka kaszy gryczanej ugotowana w dwóch szklankach wody kostka twarogu ok. 200 g 1 jajko cebulapokrojona w kostkę i zeszkloną na odrobinie oleju 2-3 łyżki uprażonego słonecznika natka pietruszki lub inne zioła wg uznania. Są różne szkoły co do masy kotletowej. Jedni zalecają wszystkie składniki wymieszać, inni pół kaszy i twaróg zblendować. Ja blenduję całą kaszę i twaróg- lepiej mi się potem kotlety lepią. Dodaję do tej masy resztę składników i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Ja doprawiam tylko solą i pieprzem, ale tu jest pełna dowolność. Jesli okaże się,że masa jest za luźna, dodaję otręby owsiane. Ostatnio nie było takiej konieczności. Potem formuję kotlety, … Więcej

Rozgrzewająca potrawka z ciecierzycą

Ugotowana cieciorka – 2 szklanki Duża cebula – pokrojona w piórka Średnia cukinia – pokrojona w półplastry Spora marchew – pokrojona w krążki Szpinak w liściach (ja o tej porze roku stosuję  mrożony) – ok. 100 g Pomidory krojone – ok. 200 ml Oliwa do smażenia 1-2 łyżki Wywar warzywny lub woda ok. pół szklanki Czosnek 1-2 ząbki (wg gustu) – przecisnąć przez praskę Imbir ok. 1-2 cm (wg gustu) – zetrzeć na tarce Pasta curry – ilość wg gustu Mleko kokosowe dobrej jakości – 2-3 łyżki Przyprawy: sól, mielony kumin (kmin rzymski), kolendra Przygotowanie: Na oliwie zeszklić cebulę, dodać … Więcej