Sałatka z roszponki z grillowanym kurczakiem i świeżą bazylią

Składniki na 3-4 porcje: mieszanka sałat z roszponką ok. 200 g, duży pomidor malinowy ok. 300 g lub 2 średnie, pierś z kurczaka 200 g, składniki na marynatę do kurczaka: 1 łyżka oliwy, zioła prowansalskie, sól, pieprz, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, sos do sałatki: oliwa z oliwek 1 łyżka, sok z cytryny 2-3 łyżki, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz, świeża bazylia.

Przygotowanie: pierś z kurczaka obsypać solą, pieprzem i ziołami. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i polać oliwą. Przykryć i odstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową, przekroić pierś na 2 części i upiec ją. Umyte liście sałaty wrzucić do miski. Na sałacie położyć pomidora pokrojonego w „8” lub „16”, w zależności od wielkości. Przygotować sos mieszając dokładnie wszystkie składniki. Na wierzch sałaty położyć niezbyt duże kawałki grillowanej piersi. Polać sosem i posypać listami świeżej bazylii.

Komentarze zostały zablokowane.