Sałatki

Pożywna sałatka z czerwonej fasoli z tuńczykiem, ogórkiem, papryką i szczypiorkiem

Składniki na 3-4 porcje: 2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli, tuńczyk w kawałkach w oliwie (bardzo dobrze odsączyć), najlepiej ze słoika (ostatecznie może być z puszki) 200 g, 1 średnia czerwona cebula, świeży ogórek, duża czerwona papryka lub 2 nieduże, pęczek dymki ze szczypiorkiem, sos: 1 łyżka musztardy francuskiej, sok z całej cytryny, 2 łyżki oliwy, 2 posiekane ząbki czosnku, odrobina miodu, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: warzywa pokroić: czerwoną cebulę w cienkie piórka, ogórka z średniej grubości półplastry, paprykę w grubszą kostkę. Dymkę posiekać, razem ze szczypiorkiem. Przygotować sos dokładnie mieszając ze sobą wszystkie składniki. Do miski wrzucić ugotowaną … Więcej

Sałatka z roszponki z grillowanym kurczakiem i świeżą bazylią

Składniki na 3-4 porcje: mieszanka sałat z roszponką ok. 200 g, duży pomidor malinowy ok. 300 g lub 2 średnie, pierś z kurczaka 200 g, składniki na marynatę do kurczaka: 1 łyżka oliwy, zioła prowansalskie, sól, pieprz, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, sos do sałatki: oliwa z oliwek 1 łyżka, sok z cytryny 2-3 łyżki, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz, świeża bazylia. Przygotowanie: pierś z kurczaka obsypać solą, pieprzem i ziołami. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i polać oliwą. Przykryć i odstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową, przekroić pierś na 2 części i upiec ją. Umyte liście sałaty wrzucić do miski. Na sałacie … Więcej

Wiosenna sałatka z truskawkami, awokado i parmezanem

Składniki na 3-4 porcje: mieszanka sałat z rukolą ok. 200 g, pół awokado, ok. 6 truskawek, garść pomidorków cherry, kawałek ok. 20 g parmezanu. Sos: sok z limonki lub cytryny 1-2 łyżki, oliwa z oliwek 2 łyżki, ocet balsamiczny 1 łyżka, miód pół łyżeczki, odrobina ostrej musztardy, sól do smaku. Przygotowanie: składniki sosu dobrze ze sobą wymieszać, aby powstał jednolity sos. Do dużej miski włożyć umytą mieszankę sałat, położyć na nią połówki pomidorków, truskawki i awokado pokrojone w cienkie plasterki. Ser parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać sałatę. Całość polać sosem i dobrze wymieszać.