Słodkości

Mazurek

Składniki na spód (blaszka dł. 30cm i szer. 21 cm): mąka jaglana (lub kasza jaglana – zmielić w młynku) 100 g, mąka orkiszowa pełnoziarnista 150 g, pestki słonecznika (zmielone w młynku) – 150 g, masło 80 g, dojrzały mały banan ok. 100 g, daktyle ok. 100 g, 1 jajko. Składniki na krem: suszone daktyle – duża garść (zalać wrzątkiem na ok. pół godziny), ugotowana kasza jaglana 2-3 łyżki, wiórki kokosowe pół szklanki (zalać wrzątkiem na ok. pół godziny), gorzkie kakao 2 łyżki, pół dojrzałego banana, 2-3 łyżki orzechów laskowych (zmielić w młynku do kawy). Przygotowanie spodu: wymieszać … Więcej

Rafaello

Spód: 1,5 szklanki orzechów laskowych lub arachidowych, pół szklanki daktyli.  Krem: 2 szklanki świeżo ugotowanej (jeszcze ciepłej) kaszy jaglanej, 3 szklanki wiórków kokosowych + wiórki do obsypania, 2 łyżki masła, 5-6 łyżek płynnego miodu. Przygotowanie: orzechy zmielić w młynku do kawy lub w blenderze do rozdrobnienia orzechów. Daktyle zalać wrzątkiem na co najmniej pół godziny. Odlać i zblendować. Połączyć z orzechami. Tortownicę o średnicy ok. 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenie. Położyć na spód masę, dobrze ugnieść ręką. Wstawić do lodówki. 1 szklankę wiórków zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie zblendować wiórki na „mleczko”. Do miski wyłożyć jeszcze ciepłą kaszę, … Więcej

Dietetyczne ciasto jabłkowo-daktylowe

Składniki na keksówkę, ale można też upiec w formie muffinek 3 średniej wielkości jabłka (obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach), 2 jaja, 3/4 szklanki daktyli całych (na mus daktylowy), ½ szklanki pokrojonych daktyli, garść rodzynek, 1,5 szklanki drobnych płatków owsianych, ½ szklanki posiekanych migdałów lub dowolnych orzechów, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, przyprawy: odrobina cynamonu i gałki muszkatołowej. Przygotowanie: Całe daktyle zalać wrzątkiem. Odstawić na ok. 10 minut, odlać i zmiksować. Wymieszać suche składniki: płatki, sodę, przyprawy, migdały, pokrojone daktyle, rodzynki. Zetrzeć na tarce jabłka. Ubić jaja. Wszystkie suche składniki wymieszać z musem daktylowym, jajami … Więcej

Tarta owsiano-kokosowa z daktylami

Spód tarty: 150 g płatków owsianych (ok. 1,5 szklanki), ½ szklanki mąki owsianej, 100 g wiórków kokosowych (zmienić w młynku do kawy), 2-3 łyżki słonecznika (uprażyć na suchej patelni i zmielić w młynku do kawy), 1 łyżeczka cynamonu, 100 g masła (roztopić), 2 jajka, pół szklanki wody odlanej z namoczonych daktyli (poniżej). Przygotowanie: wymieszać wszystkie suche składniki, dodać roztopione masło i wodę z daktyli, wymieszać. Dodać rozbite jajka, dobrze wymieszać. Masa daktylowa: 250 g suszonych daktyli, sok z połowy cytryny, pokruszone orzechy włoskie/laskowe do posypania. Przygotowanie: daktyle zalać wrzątkiem na ok. 15-20 minut (można dłużej). Odlać (część odlanej wody … Więcej