Wiosenna sałatka z truskawkami, awokado i parmezanem

Składniki na 3-4 porcje: mieszanka sałat z rukolą ok. 200 g, pół awokado, ok. 6 truskawek, garść pomidorków cherry, kawałek ok. 20 g parmezanu.
Sos: sok z limonki lub cytryny 1-2 łyżki, oliwa z oliwek 2 łyżki, ocet balsamiczny 1 łyżka, miód pół łyżeczki, odrobina ostrej musztardy, sól do smaku.

Przygotowanie: składniki sosu dobrze ze sobą wymieszać, aby powstał jednolity sos. Do dużej miski włożyć umytą mieszankę sałat, położyć na nią połówki pomidorków, truskawki i awokado pokrojone w cienkie plasterki. Ser parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać sałatę. Całość polać sosem i dobrze wymieszać.

Komentarze zostały zablokowane.